Survival Handbook - Töitä (ja elämää) etsimässä!

Blogi-teksti on kirjoitettu yhteistyössä Stefan Andersonin kanssa ( linkedin.com/in/andersonstefan ). Olen oppinut tuntemaan Stefanin P&G´llä. Hän on mukava johtamisen ammattilainen ja roolimallini rekrytoinnissa sekä työnhaussa. Mitä työnantaja haluaa ja miten esittelet itsesi parhaalla mahdollisella tavalla?

Aihe on ajankohtainen myös Stefanille – hänkin etsii itselleen seuraavaa polkua. Mies on erikoistunut kansainvälisen kasvun kaupallistamisessa. Ja siksikin juuri oikea henkilö kirjoittamaan tätä blogi-tekstiä kanssani.

 

Asiantuntijatyön löydät netistä tai se löytää sinut, headhunterin kautta. Henkilökohtaisia kontakteja ei pidä aliarvioida. Varsinkaan oman toimialasi sisällä.  Ne ovat varsinkin johtotehtävissä todennäköisin tie uuden työn löytymiseen. Tämän olen oppinut ymmärtämään tutkittuani uusin silmin suomalaista työmarkkinaa vajaan vuoden aikana. TE-toimiston työnvälityksen kautta on ilmeisen vaikeata löytää nimenomaan asiantuntija- ja johtamisen kokemustaustan töitä.

Se minkä olen tehnyt syvällisesti paneutuen, on työnhakuun valmistautuminen. Omien tarpeiden ja toiveiden syväluotaava kartoittaminen, LinkedIn profiilin päivittäminen ns työnhaku-moodiin sekä cv´n viimeistely. Lopulta päätin pitää kiinni aiemmasta päätöksestä, etten hakisi enää ns normaalia päivätyötä. En usko olevan realistista, että tämän ikäinen, eläkkeen kynnyksellä oleva entinen pitkäaikainen toimitusjohtaja, löytää osaamistaan ja intohimoansa vastaavaa päivätyötä. Itse en palkkaisi itseäni - liian suuri riski että riittävää paloa ei enää löydy.

Keskityn nauttimaan uudesta elämänvaiheestani ja totuttelemaan sen tuomaan vapauteen. Samalla saan, ainakin toistaiseksi, kokea merkityksellisyyttä auttaessani erilaisia start-up´ja heidän rakentaessaan yritystään kasvuun. Minua on kutsuttu mm ”korporaatiosedäksi”, joka kuvastaa oivasti sitä mitä minulla on antaa näille yrityksille. Näkemyksiä siitä kuinka heidän asiakkaansa ajattelevat sekä ajatuksia yrityksen ja ihmisten johtamiseen. Mentorointia. Kohtauttamisia.

 

Koska näin paljon vaivaa työnhaun valmistelussa, ajattelin että siitä saattaa olla iloa myös jollekulle toiselle omissa työn- ja elämän suunnan ja sisällön haussaan. Säästää ehkä opiskelemisen vaivan tms. Tässä siis mitä opin ja oivalsin LinkedIn´stä, cv´n tekemisestä ja omien tarpeitten ja mieltymysten tutkimisesta ´What Colour Is Your Parachute`-kirjan oppien kautta. Stefanin täydentävällä opastuksella.

 

LinkedIn on cv´si netissä. Sen avulla osaamisesi löydetään tehokkaasti. Niinpä LinkedIn-profiilin tekemiseen kannattaa panostaa.

CV (curriculum vitae) eli ansioluettelo on edelleen tarpeen lähettäessäsi hakemuksia sinua kiinnostaviin työpaikkoihin. CV´n muotokieleen ja sisältöön kannattaa myös panostaa.

Lisäksi tarvitsen ´hissipuheen` (elevator pitch´n) jossa myyn itseni ´hississä kahden kerroksen välissä´. Millaisia tuloksia olen saanut urallani aikaan? Mitä osaan? Mitä haluan? ½ - 1 A4 sivun verran tekstiä. Mitä vähemmän, todennäköisesti sen mieleenpainuvampaa.

 

Johtotehtävissä ja vaativissa asiantuntijatehtävissä yritykset luottavat yhä enemmän headhuntereiden palveluihin. Yleinen luulo on se, että headhunter etsii sinulle uuden työpaikan. Headhunterit eivät toimi näin! Headhunter ei etsi sinulle sopivaa työpaikkaa, vaan he etsivät itselleen asiakkaita joilla on rekrytarpeita. Paras referenssi headhunterille on onnistunut toimeksianto – hyvän kandidaatin löytäminen asiakkaalle. Sellaisen kandidaatin, joka saa aikaiseksi tuloksia. Tämä ei tarkoita, etteikö headhuntereihin kannata olla yhteydessä – sitten kun hissipuheesi on valmis ja erittäin hyvä! Niin että jätät positiivisen muistijäljen. Erotut muista.

Nykyisen tietosuojalainsäädännön johdosta headhunterit eivät voi säilyttää heille lähettämiämme hakemuksia ja cv´tä muutamaa kuukautta pidempään. Näin ollen he etsivät kandidaattinsa mm LinkedIn´ä hyödyntäen, toimeksiantajan toimialan muiden toimijoiden verkkosivuilta, hyödyntäen toimialatuntemustaan ja kontaktejaan jne..

Headhunter vastaa kyllä puheluusi ja kuuntelee kun kerrot kuinka hyvä työssäsi olet. Ja ottaa vastaan cv´si. Saatathan sinä olla jatkossa hänen potentiaalinen asiakkaansa. Headhuntereille(kin) aika on rahaa ja työnhakijoiden puheluihin ja tapaamisiin menee paljon tehokasta työaikaa. Joka ei useinkaan ole kovin tuottavaa. Saatan olla turhan kyyninen mutta tällainen mielikuva minulle on syntynyt.

 

Työhakemisen klassikko-opas – What Colour is Your Parachute?

Amerikkalaiset ovat kehittäneet tähän maailmaan paljon asioita – hyödyllisiä ja hyödyttömiä! Yksi hyödyllisimmistä lienee Richard Bollesin vuonna 1970 kirjoittama työnhakemisen opas ”What Colour Is Your Parachute? Your guide to a lifetime of meaningful work and career success”

Tätä klassikkoteosta päivitetään muutaman vuoden välein vastaamaan aikakausien muutoksiin. Kathrine Brooks on päivittänyt teoksen viimeksi v 2022. Lähtökohta on amerikkalainen ja täytyy hämmästyksekseni sanoa, että se toimii yllättävän hyvin myös pohjoismaisessa kontekstissa. Sain huomata, että amerikanisaatio on edennyt myös työelämässä enemmän kuin olin tullut ajatelleeksi. Hyvä vai huono asia – fakta joka tapauksessa.

 

Kirja on pullollaan neuvoja ja ohjeita työn hakemiseen. Se on myös harjoituskirja - keskiössä Bollesin kehittämä ´Flower Exercise`. Kattava itsearviointi. Tämän harjoituksen tekeminen on keskeistä onnistuneen työpaikan etsimisen kannalta. Harjoitus pakottaa sinut pureutumaan unelmiisi, preferensseihisi ja mieltymyksiisi. Saatuasi harjoituksen valmiiksi huomaat oppineesi itsestäsi paljon uutta. Asioita, joita et ollut tullut ajatelleeksi näin konkreettisesti. Materiaalia hissipuheeseesi. Siitä on sinulle paljon iloa, ei vain työnhakuun vaan elämääsi kokonaisuutena!

VAROITUS! Flower Exercise vaati aikaa ja paneutumista. Itselläni kirjan lukemiseen ja harjoitusten tekemiseen meni neljä kuukautta! Se kannatti. Nyt tiedän paljon paremmin kuin aiemmin, mitä elämältäni haluan. Pitkän aikajakson aikana ajatukset myös kypsyivät. En suosittele ´suorittamaan` tätä teosta! Ja suosittelen erittäin vahvasti teoksen lukemista sekä harjoitusten tekemistä, vaikka et olisikaan vaihtamassa työpaikkaa!

 

The Flower Exercise

Harjoituksessa käydään läpi seuraavat osa-alueet:

-          Millaisten ihmisten kanssa haluaisin työskennellä? – millaiset ihmiset saavat minut loistamaan ja millaiset vievät minulta hapen? Työstät itsellesi Holland Code´n tai käytät Myers-Briggs´n typologioita.

-          Millaisissa työskentelyolosuhteissa olen parhaimmillani? – fyysinen ympäristö, rakennus jne.

-          Mitä osaan ja mistä pidän? - Tämä oli minulle antoisin ´kukan terälehti`. Rohkaistuin mm sanomaan ääneen, että intuitio on aina ohjannut päätöksentekoani. Olen aikaansaava ja hyvä kiteyttämään oleellisen muille ymmärrettävään muotoon.

-          Mistä olen kiinnostunut? – Minkälaisesta työn sisällöstä nautin eniten?

-          Palkka, edut, työn sisältö? – Missä rajani kulkevat?

-          Missä päin maailmaa haluaisin työskennellä? – Olisinko valmis muuttamaan Suomessa, Pohjoismaissa, Euroopassa tai vieläkin pidemmälle? Tämän päivän nuorille aikuisille tämä alkaa olla itsestään selvää.

-          Mitkä ovat arvoni ja elämänfilosofiani? – Tämä osio korostuu työnhaussa yhä enemmän.

Eli ydin hissipuheellesi!

Tämän harjoituksen kunnolla tekemällä opit arvostamaan intohimojasi, tunnistamaan ja vahvistamaan vahvuuksiasi ja kunnioittamaan omia kykyjäsi. Ymmärrät paremmin, kuinka tärkeätä on kuunnella omia tarpeitaan. Saat käsityksen sitoutumisen voimasta.

Kirja opastaa sinua LinkedIn profiilisi tekemisessä, hyvän cv´n aikaansaamisessa, kuinka selvitä haastatteluista sekä avaa palkkaneuvottelun psykologiaa.

 

LinkedIn – profiili

LinkedIn on työnhaussa kaikkein tärkein työkalu. Työantajat ja headhunterit käyttävät sitä aktiivisesti, joten huolehdi, että sinulla on Linkedin profiili ja että se on kunnossa. Muista myös pitää se ajan tasalla. Päivitä profiilisi vähintään kuukausittain.

 

Seuraavassa muutama vinkki LinkedIn profiilin optimoinnista:

·       Käytä LinkedIn´ssä sitä sähköpostiosoitetta, jota yleensäkin käytät – näin varmistat, että pysyt ajan tasalla LinkedIn´ssä tapahtuvista muutoksista

·       Luotuasi LinkedIn profiilin, mene `Settings ` osioon ja sieltä `Visibility`  ja sieltä `Edit your public profile`. Katso kuinka haluat pitää kontaktejasi ajan tasalla profiilisi sisällöstä. Käy myös katsomassa `Visibility´ alla ´Visibility of your LinkedIn activity` ja sieltä ´Share profile updates with your network`. Täällä voit vaikuttaa siihen, kuinka kontaktejasi pidetään ajan tasalla tehdessäsi muutoksia profiiliisi. Itse olen kytkenyt ne pois päältä niin ettei kontaktejani informoida kaikista pienistäkin muutoksista, jotka teen profiiliini. Sen voi laittaa päälle joksikin aikaa esim työstatuksen muuttuessa.

·       Katso ´Edit your public profile` osiosta myös, että profiilisi URL pitää sisällään ainoastaan nimesi – poista mahdolliset numerot yms turha URL´stasi.

·       Käytä edustavaa ja ammattimaista kuvaa itsestäsi (ns headshot). Pukeudu kuvaan ammattimaisesti ja muista hymyillä. Vaihda myös taustakuva sopivaksi (selkeä). Jotain, joka kuvaa sinua. Muista että kuvalla on tarkoitus kertoa sinusta ammatillisessa mielessä. Älä käytä kuvaa lemmikeistäsi tms.

·       ”Otsikkosi” nimesi yhteydessä on lyhyt kuvaus (max 220 merkkiä), joka kertoo mitä teet ja kuka olet. Mitkä ovat ammatilliset tavoitteesi. Ja mitä etsit. HISSIPUHEESI! Käytä avainsanoja, joilla hakukoneet ja työnantajat löytävät sinut juuri kuten haluat. Parhaimmillasi.

·       ”About” osiossa kirjoita siitä mikä tekee sinusta ammatillisesti ainutlaatuisen. Mikä on henkilökohtainen kilpailuetusi. Mitkä tavoitteesi. Osaamisesi (skills). Vahvuutesi. Saavutuksesi. Tässä osiossa voit kertoa tarinasi. HISSIPUHEESI! Tänne voi liittää liitteitä ja linkittää sivustoja.

·       Listaa kaikki työpaikkasi viimeisen 10 vuoden ajalta – kerro lyhyt tarina jokaisesta työpaikastasi summaten keskeisimmät aikaansaannoksesi, mitä teit saavuttaaksesi tuloksesi, mitkä olivat konkreettisia tuloksia (tulos, myynti, säästettyjä kuluja jne). Listaa osaamisesi (skills) ja käytä avainsanoja vahvistaaksesi LinkedIn profiiliasi. Etenkin sellaisia avainsanoja, jotka ovat relevantteja toimialalla, jonne pyrit.

·       ”Skills and Endorsements” osiossa listaa vähintään viisi keskeistä osaamistasi (skills) ja käytä kaikkia mahdollisia avainsanoja, jotka keksit, jotta hakukone löytäisi juuri sinut etsiessään sopivaa henkilöä unelmatyöhösi. Käytä tähän google-hakua tai chatgpt-tekoälyä (”keywords in sales and marketing” tms). Etsi LinkedIn´stä esimerkkiprofiileja eli henkilöitä, joilla on jo unelmatyösi ja katso mitä avainsanoja he ovat käyttäneet profiilissaan.

·       Täytä ”Education” osio ottaen mukaan kaikki mahdollinen relevantti koulutus, jonka olet saanut, myös työpaikoissasi. Ota mukaan myös koulut, jotka olet käynyt – sieltä saattaa löytyä vanhoja koulukavereita, jotka etsivät sopivaa työntekijää juuri tätä kautta. Tsekkaa myös itse vanhat koulukaverisi – josko heistä löytyisi hyödyllisiä kontakteja.

·       Älä unohda mahdollisia todistuksia tms asioista, jotka olet suorittanut ja jotka ovat relevantteja työnhaussa.

·       Lisää linkit kaikkeen some-presenssiisi. Esim jos kirjoitat blogia, joka liittyy ammatilliseen osaamiseesi. Twitter jos käytät sitä pelkästään ammatilliseen postaamiseen.

·       Voit halutessasi myös tehdä lyhyen videon Youtubeen jossa kerrot jostain ammattiosaamiseesi liittyvästä mahdollisimman konkreettisesti, korostaen jälleen ammattitaitoasi. Käytä numeroita tukena, jos vaan mahdollista.

·       Pyydä kollegoitasi, asiakkaitasi yms., jotka tuntevat ammattitaitosi, kirjoittamaan suosituksia LinkedIn´iin

·       Liity ammattitaitoosi liittyviin LinkedIn ryhmiin ja postaa säännöllisesti, mutta maltillisesti eli ei liian usein, kun ryhmässä keskustellaan asioista, jotka oikeasti osaat. Pyri luomaan itsestäsi asiantuntijamielikuva

 

Twitter

Twitter on toinen vahva sosiaalinen ammattimedia, etenkin nuorilla aikuisilla ja tietyillä toimialoillla, Suomessa. Twitterissä voi käyttää #hastag´ja profiloidakseen itsensä. Selvitä mitä hastageja unelmatyöpaikkasi rekrytoijat luultavimmin käyttävät etsiessään sopivia työntekijöitä. Twitteristä voi myös helposti etsiä haulla itselleen relevantteja twiittejä ja henkilöitä. Twitterissä pitää olla aktiivinen, tykätä, re-twiitata ja täydentää twiittejä omilla kommenteillaan. Kannattaa myös kehua (endorsement) muita. 

 

CV – Resume

 

Vaikka ammatillinen elämä on suurelta osin siirtynyt verkkoon ja sosiaaliseen mediaan, työnhaussa vaaditaan edelleen myös cv´tä. CV on ennen kaikkea selkeä ja yksinkertainen tapa summata kaikki osaamisesi ja kokemuksesi.

CV´n kirjoittamiseen kannattaa panostaa, vaikka se saattaakin tuntua tylsältä. Parin sivun yhteenveto itsestäsi kertoo parhaalla mahdollisella tavalla myös tulevaisuuden potentiaalistasi. Ja huolehdi siitä, että cv´ssäsi ei ole kirjoitusvirheitä. CV´n tulee olla myös koneluettava ja siksi tämä on tärkeätä.

 

Muutamia asioita cv´n tekemisessä, joita kannattaa tuoda esille:

-          Mistä asiasta olet kaikkein ylpein kunkin työpaikkasi kohdalla (käytä konkretiaa, numeroita, jos mahdollista)

-          Avainprojektit, joiden kanssa teit töitä. Miksi nämä projektit olivat tärkeitä? Roolisi projekteissa?

-          Kuka hyötyi projektistasi ja miksi?

-          Mitä sinä teit, jotta myynti kasvoi, saitte uusia asiakkaita tms? Kuinka teit sen mitä teit? Mitä taitoja ja osaamista tarvitsit onnistuaksesi?

-          Kuinka onnistuit säästämään rahaa organisaatiollesi? Mitä kustannussäästöjä sait aikaiseksi? Mitä taitoja tarvitsit tähän?

-          Mitä parannuksia sait aikaiseksi? Miten sinä teit yrityksen tai tiimin vahvemmaksi omalla panoksellasi?

-          Mitä taitoja ja osaamista tarvitsit roolissasi?

-          Mitkä persoonasi piirteet olivat hyödyksi roolissasi?

-          Mitkä olisivat avainsanat, jotka sopivat rooliisi ja/tai toimialaasi ja kuinka voisit sisällyttää ne cv´si

-          Teitkö jotain ´yli odotusten` roolissasi – ainutlaatuista, luovaa tai innovatiivista, josta organisaatiosi hyötyi?

 

Netistä löytyy hyviä toimivia cv-pohjia joita kannattaa hyödyntää. Sama pätee työhakemuksiin.

Jos ja kun haluat olla tässäkin mahdollisimman tehokas ja lyhytsanainen, pyrkien kiteyttämään viestisi, kannattaa ottaa käyttöön ”CARL” malli (Context, Action, Results, Learnings). Ranskalaisin viivoin kunkin otsikon alle lyhyt selostus kustakin kokemuksesi osa-alueesta, siihen liittyvistä tekemisistäsi, saavuttamistasi tuloksista sekä mitä opit. Tämä malli on hyvä myös työhaastatteluissa.

Lopuksi muutama sana työnhakumoodistasi! Itse sain potkut ja näin jälkeenpäin voin todeta, että ensimmäisten kuukausien aikana en ollut henkisesti balanssissa hakemaan uutta työtä. Harmitukseni potkuista näkyi ja tuntui minun kanssani keskusteltaessa. Traumaattinen kokemus paistoi käytöksestäni. Vaikken sitä itse tunnistanut. Läheiset ovat tämän minulle kertoneet jälkeenpäin. Minulla tähän vaiheeseen meni lopulta puoli vuotta. Ja päätin, että en enää hakeutuisikaan päivätöihin vaan ryhtyisin aktivoimaan itseäni toisin tavoin eläkeiän lähestyessä muutamien kuukausien päässä. Tähän päätökseen minua siivitti mm What Colour is Your Parachute kirjan tehtävien tekeminen ajatuksella.

Pidä siis huoli siitä, että olet sinut tilanteesi kanssa. Että olet työnhakutilanteessa dynaaminen itsesi, et kärsivä itsesi. Mieti vaikka asia toisin päin – jos olisit itse rekrytoimassa, millaisen vaikutelman saisit juuri sinusta itsestäsi siinä mielentilassa kuin parhaillaan olet? Panosta siis itseesi ensin ja sitten vasta tarjoa itseäsi työmarkkinoille. Vahvana tasapainoisena itsenäsi.

Käytä kontaktejasi – aloita kaikkein tutuimmistasi. Pyydä muutamaa heistä kahville tai lounaalle tms. Kerro tilanteesi ja harjoittele hissipuhettasi. Saat aidon tuntuman siihen, kuinka hissipuheesi toimii. Kysy kontakteiltasi keitä heillä on omassa kontaktiverkossaan, joihin sinun kannattaisi olla yhteydessä. Suurin osa ihmisistä esimies- ja asiantuntijatehtävissä työllistyy kontaktiensa kautta.

 

Lykkyä pyttyyn. Äläkä anna periksi. Olet jokaisen työnhakupalaverin jälkeen entistä parempi myymään osaamistasi. Ennemmin tai myöhemmin löydät uuden polkusi!

Edellinen
Edellinen

Neljäskymmenes viikko – Kiireettömän elämän anatomia ja muita ajatuksia

Seuraava
Seuraava

Ajatuksia potkujen antamisesta